rxb-house-architect-feature
Photography by Douglas Mark Black.
  • Named Red Zephyr Blue House by the architects
  • Sits on an inner-suburban quarter acre block
  • Designed as a series of indoor and outdoor experiences

Red Zephyr Blue House by Carrier and Postmus Architects is as much about reimagining the vibrant wetland once common to the location as it is about creating a new home.

The name of the home is derived from the colours of the dragonfly; a species that is highly sensitive to the loss of wetlands.

‘Red’ was selected to signify the prevailing heat, ‘Zephyr’ for the connotation of gentle breezes that mediate it and ‘Blue’ for the cooling effects of water.

40_DMB37095FIN

The long, narrow dimensions of the east-west orientated site are the result of the contemporary reappraisal of Perth’s traditional inner-suburban quarter acre block.

This site typology is familiar to lead architect and director, Justin Carrier. Equally familiar to Mr Carrier are the repeat clients – a couple, both largely retired, wishing to create spaces for their love of music, art, gardening and sharing their time with family and friends.

13_DMB36073FIN-2

The design qualities of RZB House are akin to traditional Japanese architecture with its affiliation to the natural landscape.

Rather than follow a conventional formal axis to a single focal point, the meandering circulation from the site entry through to the living areas provides an opportunity for more ephemeral visual moments.

39_DMB37055FIN

The internal volumes of the home are likewise pushed and pulled both vertically and horizontally, dissolving into unique garden and terrace spaces.

The front terrace itself is much like a diving board thrust towards views of an adjacent park lake – one of the few remnants of the original landscape.

This is not just a house with an adjacent garden but rather the entire site has been designed as a series of indoor and outdoor experiences.

41_DMB36352FIN

Though there is place for gardening, for the most part the landscaping incorporates species that are native to the area and support native fauna.

Climbing plants to the trellis on the front façade will soon project the natural identity of the site onto a vertical plane in addition to the horizontal.

The water elements, home to carefully selected fish species, are incorporated as much for their passive cooling properties as they are for their tranquillity.

12_DMB36520FIN

Construction consists of reverse brick veneer, selected for its thermal qualities, durability and low maintenance.

To minimise maintenance, painted finishes were avoided externally and the overall material palette was kept to subdued monochromes – these tones working to place focus on the plentiful texture and greenery, and also the artworks and European oak veneer finishes internally.

16_DMB36138FIN

Inside, execution of careful detailing calls attention to the confidence placed in “expressing the workmanship of the trades” as Mr Carrier puts it.

With this confidence, barely a wall is left ‘un-crafted’ for potentials beyond the obvious necessities of structure and spatial division.

25_DMB35938FIN

In the master bedroom, in particular, the wall gently curves itself away from the ceiling juncture above the bed to allow a diffusion of light, and careful attention is paid to the roof sheeting which neatly folds into exterior wall cladding.

Throughout the home, an immense effort has gone into ensuring that the lighting remains unobtrusive, both via its soft luminance and by having fixtures carefully concealed wherever possible.

31_DMB41909FIN

Sustainability was central in this unique collaboration between architect and client, with the owners keen to create a home offering year-round comfort without airconditioning and to supplement electrical power with photovoltaic panels.

However, the largest project challenge in fact proved to be the logistics of accommodating for rainwater harvesting by getting the 22,500L below-ground concrete water tank onto the narrow site.

~~

Written by Domenic Trimboli. Photography by Douglas Mark Black.

This story was originally published in The Architect magazine, an official publication of the Australian Institute of Architects. It has been edited for republication by The Property Tribune. 

The Property Tribune thanks the Australian Institute of Architects for the opportunity to republish the work, and shine a light on Australian architecture.

You May Also Like