filter-house-robert-frith-photo-main-feature
Filter House by Andrew Hagemann Architecture. Photography: Robert Frith.
  • Located in a "small pocket of post-war Mediterranean influenced architecture"
  • Ground plan is "asymmetric butterfly-shaped"
  • Included references to Iwan Iwanoff

While the inner Perth suburb of Mount Lawley might be better known for its prevalence of Federation style homes, Filter House by Andrew Hagemann Architecture is located within a small pocket of post-war Mediterranean influenced architecture.

Aside from stylistic elements, it was the climatic advantages of the latter that the clients were keen to see in their new house, leading to a home with characteristically high ceilings, light coloured external walls and shaded frontages.

29-raglan-road-mount-lawley-andrew-hagemann-architecture-filter-house-perforated-brick-chair

The design includes perforated blade walls external to the house, screening out the harsh eastern and western sun but also helping to frame semi-enclosed outdoor spaces facing onto the street – much like the front loggias of the neighbouring Mediterranean homes.

These semi-enclosed spaces make the front of the house a more useable place to be and foster a closer relationship with the street and neighbourhood.

interiors of 29 raglan road mount lawley andrew hagemann architecture filter house

Interiors

Internally, an asymmetric, butterfly-shaped ground-plan deliberately strives to run parallel to the depth of the site rather than the road, creating a quasi ‘internal street’ that runs between the more private zones of children’s bedroom spaces located on one side and living areas on the other.

29-raglan-road-mount-lawley-andrew-hagemann-architecture-filter-house-interior

This leaves the upstairs reserved exclusively for a generously sized master bedroom with ensuite and walk-in robe.

Conceived simply as a more erudite suburban patio, the area between the ground-floor wings forms a dining space that is simultaneously afforded views and interactions with the front streetscape and surrounding garden.

interiors of 29 raglan road mount lawley andrew hagemann architecture filter house bathroom vanity

Exteriors

Early engagement of a landscape architect resulted in the project being less about a typical ‘house and garden’ relationship but rather a ‘house-in-garden’ – with far greater variety and quality of outdoor spaces.

This planning and formal expression spoke to the lasting influence of the famous mid-century Case Study Houses in Perth architecture, and the enduring reverence for the work of Perth modernist architect Iwan Iwanoff.

29-raglan-road-mount-lawley-andrew-hagemann-architecture-filter-house-perforated-brick

The home’s defining concrete block walls were an obvious reference to Iwanoff, however, they are neither the grey colouring he typically used nor the beige seen more often in contemporary homes.

Instead, they are an alabaster colour, generally reserved for projects meeting a sizeable minimum order quantity, so it is unique to see them used in a single house. While the colour difference might appear negligible on paper, the warm tonality of sunlight that emanates off the alabaster surface is incomparable.

Finishes

What many residential architects in Perth have come to learn is that painted exterior finishes and complex detailing are unlikely to do either the client or architect many favours in the longer term against the local conditions of driving winds and scathing summer sun. Materials in this house are therefore prefaced by durability and longevity.

Complimenting the masonry walls, there are no painted finishes externally nor plasterboard ceilings internally. Plywood, set against burnished concrete floors, off-form soffits, polished benchtops, and marri timber cabinet work amplify the home’s textural and tonal qualities.

Final words

So much of this house speaks of movement. On the one hand, there is a more literal interpretation; whereby your eyes can’t help but dart along the perforations of its signature concrete blockwork, following their shadows, or delight in the massing of the first floor rolling over the one beneath.

Equally, however, there is also something more temporal here – something that speaks of an architecture “evolving a particularly West Australian response” as its architect, Andrew Hagemann, puts it.

~~

Written by Domenic Trimboli. Photography by Robert Frith.

This story was originally published in The Architect magazine, an official publication of the Australian Institute of Architects. It has been edited for republication by The Property Tribune. 

The Property Tribune thanks the Australian Institute of Architects for the opportunity to republish the work, and shine a light on Australian architecture.

You May Also Like